Om webbplatsen

Det här är Landskapsalarmcentralen på Ålands officiella webbplats. Vi har byggt webbplatsen med förhoppningen att den ska vara tillgänglig och användbar för så många som möjligt. Bäst fungerar webbplatsen om du använder en senare version av en modern webbläsare.

Hitta på webbplatsen

Det finns olika sätt att hitta det du söker på alarm.ax. De två viktigaste är att navigera med hjälp av länkarna i huvudmenyn och att söka.

Sök

Använd sökrutan för att söka på webbplatsen. På större skärmar visas sökrutan uppe till höger på alla sidor. Du kan filtrera ditt sökresultat genom menyn som finns till vänster på sidan som visar sökreslutatet.

Följsam design och möjlighet att förstora text

Följsam design och responsivitet innebär att webbplatsens utseende automatiskt anpassas efter den skärm den visas på. På det här sättet hoppas vi att läsbarheten ska vara god oavsett om du använder datorn, surfplattan eller mobilen då du går in på vår webbplats.

Om textstorleken ändå skulle kännas för liten kan du enkelt förstora innehållet på webbsidorna genom att hålla ner Ctrl-tangenten och samtidigt trycka på plustangenten. För att förminska innehållet igen håller du ner Ctrl-tangenten och trycker samtidigt på minustangenten.

Tangentbordsnavigering och snabbkommandon

Du kan använda enbart tangentbordet för att navigera runt på webbplatsen. Med tabulatortangenten flyttar du dig framåt i menyer och mellan länkar. Gå bakåt genom att trycka på skifttangenten samtidigt som du trycker på tabulatortangenten. För den som navigerar med tangentbordet finns en genväg till sidans huvudinnehåll. Genvägen dyker upp då du trycker på tabulatortangenten.

För att navigera framåt och bakåt mellan olika sidor du besökt kan du använda Alt-tangenten och piltangenterna framåt och bakåt. Håll ner Alt-tangenten och tryck sedan på framåt eller bakåt för att växla mellan sidorna.

Vanliga kortkommandon som Ctrl+S för att spara en webbsida och Ctrl+P för att skriva ut en webbsida fungerar som vanligt i de flesta webbläsare. Vi har inte skapat några för webbplatsen specifika snabbkommandon.

Juridisk information

Landskapsalarmcentralen upprätthåller webbplatsen för att förbättra tillgängligheten till information om alarmcentralen och vår verksamhet i allmänhet. Vi försöker se till att informationen är uppdaterad och korrekt, men fel kan förekomma. Fel som kommer till vår kännedom kommer vi att försöka rätta till.

Landskapsalarmcentralen ansvarar inte för skador som drabbar användaren och som direkt eller indirekt förorsakats av eventuella fel i innehållet. För specifik information inom ett område eller officiellt gångbara handlingar, kontakta Landskapsalarmcentralen. Vid en nödsituation ska man alltid ringa 112.

Policy för användning av kakor på denna webbplats

Vi använder kakor för att ge dig som besökare en så bra användarupplevelse som möjligt. Kakor används för att se vilka val du som besökare gjort tidigare och för att ge oss möjlighet att göra vår webbplats mera användarvänlig. Vi använder även kakor för att mäta trafiken på webbplatsen och för statistik. 

Kakor

En kaka är en liten mängd data som oftast har en unik stämpel på sig. Denna data skickas från en webbplats till din webbläsare och sparas där, på din hårddisk, så att webbplatsen kan känna igen din dator.

Alla webbplatser kan skicka kakor till din webbläsare om dina inställningar i webbläsaren tillåter det. För att denna information inte ska missbrukas kan webbplatser bara läsa information från kakor sparade av dem själva och inte några kakor sparade av andra webbplatser.

Det finns två typer av kakor, nödvändiga och funktionella.

Nödvändiga kakor sparas tillfälligt på din dator och behövs för att webbplatsen ska fungera. De försvinner när du stänger webbläsaren. Du kan inte ta dem ur bruk.

Funktionella kakor används för en del av webbplatsens hjälpfunktioner och för att ta reda på hur webbplatsen används. De lagras av oss och av de företag som skapat funktionerna. Om du inte tillåter funktionella kakor kan en del av funktionerna på webbplatsen sluta att fungera. De flesta webbplatser använder kakor för att förbättra användbarheten. Kakor kan inte skada dina filer eller öka risken för virus på din dator.

Som användare har du möjlighet att ställa in om du vill att kakor ska få sparas automatiskt i din webbläsare, om du vill tillfrågas varje gång en kaka vill sparas eller om du vill att inga kakor ska sparas. Kakor används på många webbplatser, inte bara denna webbplats, för att hålla reda på om webbläsaren har besökt webbplatsen tidigare och vilka val som då gjorts. Det görs en kontroll vid varje besök på webbplatsen om kakor finns lagrade i webbläsaren eller inte. Finns det inga lagrade kakor från webbplatsen sparar webbläsaren de kakor som finns på webbplatsen.

Kakor som används på denna webbplats

På denna webbplats används nödvändiga kakor och funktionella kakor.

Nödvändiga kakor

På denna webbplats använder vi tex sessionskakor som är nödvändiga för att webbplatsen och dess tjänster skall fungera för dig.  Sessionskaka är en typ av kaka som sparas tillfälligt på din dator under tiden du besöker vår webbplats och försvinner när webbläsaren stängs ner.

Nödvändiga kakor kan användaren inte ta ur bruk.

Sessionskakor

has_js Sparar om användaren har javascript aktiverat.

SERVERID Sparar vilken server som ska hantera förfrågningen.

Funktionella kakor

Alla kakor är inte nödvändiga. Syftet med icke-nödvändiga kakor är att samla in information om ditt beteende eller dina preferenser utan att det finns ett specifikt behov. Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och kan analysera webbplatsen med hjälp av Google Analytics men även för att ge besökaren tillgång till tex. Talande webb. För att inte lagra kakor från Google Analytics kan man stänga av funktionen direkt på din webbplats.

Permanenta kakor

Google Analytics

_ga (2år) Används för att särskilja användare.

_gid (24h) Används för att särskilja användare.

_gat (1min) Används för att begränsa antalet anrop till Google Analytics 

Hitta och ta bort kakor

Alla webbläsare är olika. Leta i hjälpfunktionen i din webbläsare för information om hur du ändrar cookie-inställningarna. Du kan själv radera alla cookies från din hårddisk. Detta gör du i din webbläsares inställningar.

Du kan även använda denna knapp för att dra tillbaka ditt samtycke.

Kontakt

Specifika frågor om denna policy kan skickas till info@alarmcentralen.ax

Publicerad 15.1.2020
Uppdaterad 30.11.2021