Varning för skogsbrand råder inte-Eldningsförbud enbart i tätbebyggt område

Alarmcentralen önskar Er en säker och trygg midsommar!

Midsommarblommor

Efter en ovanlig och problematisk vår med undantagsförhållande, beredskapslagar och restriktioner pga corona-pandemin börjar vi samtidigt som vi går in i sommaren återgå till det mer normala. Samtidigt påminner myndigheterna om att pandemin ännu inte är över och det är därför viktigt att vi fortsätter att följa tidigare givna råd om god handhygien, att hålla fysisk distans och vara aktsam om riskgrupperna. Hittills har vi lyckats bra på Åland och det har vi alla förutsättningar att göra även framöver bara vi alla hjälps åt!

Imorgon stundar midsommar och väderrapporten säger att vädret kommer att bli härligt! En traditionell midsommar förknippas ofta med god mat och dryck, nära och kära och en kväll som aldrig övergår i natt. När vi slappnar av, samlas många personer på samma ställe och kanske intar drycker som innehåller alkohol händer en olycka så lätt. För att undvika onödiga olyckar bör man tänka på följande:

Om du intar alkoholhaltiga drycker gör det med måtta och låt bil och andra fordon stå kvar där de står

Om du rör dig på sjön använder du självklart flytväst och kontrollerar att säkerhetsutrustningen i båten i övrigt är i skick

Både på stugan och i hemmet är det bra att på synlig plats anteckna adress eller GPS-koordinater. Skulle olyckan vara framme underlättar det när du ringer efter hjälp

Sommartid är det nästan alltid torrt i skog och mark och därför risk för att en uppgjord eld sprider sig okontrollerat. När varning för skogsbrand råder är det förbjudet att göra upp öppen eld i naturen. På Alarmcentralens hemsida, www.alarm.ax, finns alltid uppdaterad information om aktuellt varnings läge. Oberoende är det viktigt att alltid vara försiktig när man handskas med öppen eld!

Vi på Alarmcentralen finns på plast för att hjälpa er om olyckan skulle vara framme. Numret är som alltid 112!

Andra viktiga nummer att ha med sig är:

Sjöräddning     02 94 1000

ÅHS sjukvårdsupplysning 018 538 500

Vi önskar Er alla en trygg, säker och ljuvlig midsommar!

Njut och ta hand om varandra!

Johan Ehn,

Tf alarmmästare

Publicerad 18.6.2020
Uppdaterad 18.6.2020